Uspostavljen novi istraživački konzorcij za pomoć pri pokretanju gospodarskog rasta u Hrvatskoj


Međunarodni institut za softversku ekonomiju, inovacije i poduzetnišvo okupio lokalne vlasti i akademski sektor u osnivanju hrvatskog istraživačkog konzorcija

Već sam ranije pisao o tome kako je MIC u rujnu 2009. godine u suradnji s Međunarodnim institutom za softversku ekonomiju, inovacije i poduzetništvo (IISEIE) okupio lokalne partnere i u Varaždinu osnovao prvi lokalni ogranak Instituta u svijetu.

Kao izravni rezultat osnivanja ogranka Instituta, u Hrvatskoj je u studenom 2009. godine MIC (opet prvi u svijetu) pokrenuo izvođenje programa Microsoft Innovation Academy, kao jedna od 24 zemlje u svijetu u kojima će se program Innovation Academy izvoditi.

Uspješna suradnja MICa, Instituta i lokalnih partnera – Grada Varaždina, Tehnološkog Parka Varaždin, Fakulteta organizacije i informatike i Veleučilišta u Varaždinu, nastavljena je, i upravo je ovih dana proširena na uspostavu istraživačkog konzorcija u kojeg su uključene sve spomenute članice hrvatskog ogranka Instituta.

Hrvatski istraživački konzorcij bit će fokusiran na spajanje industrijske, akademske i upravne (lokalne vlasti) istraživačke zajednice u provođenju istraživanja i stvaranju preporuka za razvoj i rast lokalnog gospodarstva temeljenog na softveru. Istraživanja u ICTu će pomoći otvaranju radnih mjesta i gospodarskom rastu u Hrvatskoj.
Konzorcij će pružiti priliku za članove konzorcija, Institut i širu istraživačku zajednicu za pokretanjem  istraživanja u gospodarskim aktivnostima generiranim kroz stvaranje i razvoj industrije informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) s naglaskom na lokalno softversko gospodarstvo.
Članice konzorcija će iskoristiti istraživanja za preporuke industrijskih najboljih praksi, uključujući pravila i programe, u nastojanju da pruži potporu održivom rastu hrvatskog lokalnog softverskog i digitalnog gospodarstva.

Malcolm Fraser, direktor IISEIE Instituta istaknuo je kako će Konzorcij proizvesti rezultate koji će voditi ka rastu unutar lokalnog gospodarstva kroz vitalnu i održivu softversku industriju. 
“Temeljem provedenih istraživanja i sustavno vrednovanih izlaznih rezultata, Konzorcij će preporučiti razne programe koji su kreirani za prepoznavanje i podršku prilika za izvoz, kao i adresirati potrebe na lokalnom tržištu poput treniranja vještina, kreiranja zahtjeva te kolaboracije svih bitnih strana u ICT industriji.”  izjavio je Fraser

Moram primijetiti da općenito postoji velika potreba za zajedničkim istraživanjima između ICT industrije, lokalnih i regionalnih vlasti te akademskog sektora. Formiranjem Konzorcija i kolaboracijom na visokoj razini između svih uključenih strana, Hrvatska će imati koristi od spoznaje gdje se trenutno nalazimo, i gdje bismo trebali biti na ulasku u desetljeće digitalne tehnologije.

Advertisements

6 Responses to Uspostavljen novi istraživački konzorcij za pomoć pri pokretanju gospodarskog rasta u Hrvatskoj

 1. […] dodatnih akcija je i osnivanje Hrvatskoj istraživačkog konzorcija. a više možete pročitati na blogu Microsoft inovacijskog centra. Par riječi iz posta: Hrvatski istraživački konzorcij bit će […]

 2. jauprolazu says:

  bojim se da ce sve opet samo ostati na rijecima… lijepi pozdrav..
  Ema

 3. miccroatia says:

  @jauprolazu Potrudit ćemo se da rezultate svih provedenih istraživanja i preporuke primijenimo u praksu, i to barem u okruženje Microsoftovog inovacijskog centra. 🙂
  Inače ne bi imalo smisla uopće započinjati tako složene akcije… No, nadamo se da će primjena ipak poprimiti malo šire okvire.

 4. Bravo, čestitam!

  Naravno, tu smo da pružimo maksimalni support i pomognemo da se napravi “šira implementacija”!

 5. jauprolazu says:

  naravno, to i očekujem… lijepi pozdrav… 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: